środa, 27 lutego 2013

kurczak korma

Kurczak korma to wyśmienity obiad o łagodnym i niebanalnym smaku.

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: około 45 min + czas marynowania mięsa






Składniki do zamarynowania mięsa:
  • 4 piersi z kurczaka
  • ok 80-100g jogurtu
  • 3 łyżki przyprawy curry korma
Pozostałe składniki :
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki przyprawy curry korma
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 200g pasty pomidorowej (passata)
  • 400ml bulionu warzywnego
  • sol i pieprz
  • ok 100g jogurtu naturalnego
  • spora garść świeżej kolendry + odrobina do posypania
Kurczaka należy pokroić w kostkę, przełożyć do szklanej miski, dodać jogurt i przyprawę curry korma. Całość wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny - ja marynuję mięso całą noc.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.

W garnku przesmażac przez około 5 minut cebulę i czosnek, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę curry korma, pastę pomidorową (passata) i bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ognień i dusić przez około 20 minut.

Mięso nabić na metalowe szpikulce i grillować w piekarniku przez około 20 minut.

Kurczaka dodać do sosu, zdjąć z ognia, doprawic do smaku solą i pieprzem, dodac jogurt i kolendrę.

Podawać z ryżem, udekorować odrobiną kolendry.

Można tez upiec naan bread.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, wyprobuje bo wciaz jestem na etapie poszukiwania kormy ktora mialam okazje jesc w jednej z restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, cho¢ ta wersja kormy - jest wersja niskokaloryczna :)

    OdpowiedzUsuń