wtorek, 12 lutego 2013

frangipane i custard


Frangipane - to słodkie cisto, którego bazą jest mąka i migdały.

czas pieczenia: 20 - 25 min

liczba porcji: 12






Składniki:
  • 55g mąki
  • 55g mielonych migdałow
  • 110g cukru
  • 110g masła, roztopione
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • custard
Sposób przygotowania:
 
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Mąke wymieszać z migdałami, cukrem, przestudzonym masłem, jajkami i ekstraktem migdałowym.
Całość miksować około 2 minut, na gładką masę.
Ciasto rozdzielić pomiędzy 12 papierowych foremek, można tez użyć naczyń do zapiekania.

Ciastka polewamy castardem np. za pomoca wyciskarki do kremow.

Custard - w Anglii można kupić już gotowy, znajdziecie go w każdym supermarkecie w dziale z półproduktami do przyrządzania deserów - jeśli nie macie takiej możliwości; custard można zrobić samemu.

Custard - skladniki:
  • 2 duże żółtka
  • 55g cukru
  • 2 łyżki maki 
  • 2 łyżki maki kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 240ml mleka  
Custard sposób przygotowania:
Żółtka, cukier, obydwa rodzaje mąki i ekstrakt waniliowy wymieszać razem w rondelku, stopniowo dodawać mleko.
Całość podgrzać, bez przerwy mieszając.
Zanim custard się zagotuje ściągnąć go z ognia i rozmiksować na gładką masę.

Tu znajdziecie filmik - jak zrobić domowy custard - choć lista składników jest troszkę inna.






2 komentarze: