Frangipane - to słodkie cisto, którego bazą jest mąka i migdały.
czas pieczenia: 20 - 25 min
liczba porcji: 12
Składniki:
- 55g mąki
- 55g mielonych migdałow
- 110g cukru
- 110g masła, roztopione
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- custard
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Mąke wymieszać z migdałami, cukrem, przestudzonym masłem, jajkami i ekstraktem migdałowym.
Całość miksować około 2 minut, na gładką masę.
Ciasto rozdzielić pomiędzy 12 papierowych foremek, można tez użyć naczyń do zapiekania.
Ciastka polewamy castardem np. za pomoca wyciskarki do kremow.
Custard - w Anglii można kupić już gotowy, znajdziecie go w każdym supermarkecie w dziale z półproduktami do przyrządzania deserów - jeśli nie macie takiej możliwości; custard można zrobić samemu.
Custard - skladniki:
- 2 duże żółtka
- 55g cukru
- 2 łyżki maki
- 2 łyżki maki kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 240ml mleka
Żółtka, cukier, obydwa rodzaje mąki i ekstrakt waniliowy wymieszać razem w rondelku, stopniowo dodawać mleko.
Całość podgrzać, bez przerwy mieszając.
Zanim custard się zagotuje ściągnąć go z ognia i rozmiksować na gładką masę.
Tu znajdziecie filmik - jak zrobić domowy custard - choć lista składników jest troszkę inna.
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglądają...pysznie!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!