wtorek, 26 lutego 2013

Naan bread

To drożdżowy chlebek, pieczony z białej maki.

Wypiekany w środkowej Azji w specjalnych piecach.

Serwuje się go - jako dodatek do wielu indyjskich potraw, takich jak: tikka masala, kurczak korma czy kurczak pathia.



Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.

Tłumaczenie

Składniki: 
  • paczuszka drożdży instant
  • 250 ml cieplej wody
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko 
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 1/2 kubka maki
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • ok 60g roztopionego masła
Liczba porcji: 14
 
Sposób przygotowania - trochę uproszczony:
Drożdże należy wymieszać z mąka, wodą i mlekiem, następnie dodać cukier, jajko, sol i mąkę.
Całość wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagnieść, dodać czosnek, uformować z ciasta kulki wielkości piłek golfowych, przykryć ściereczką i pozostawić ponownie na ok 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do temperatury około 200 stopni.
Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki (można je uformować w kształt kropli).
Posmarować dolną warstwę masłem i piec około 2-3 minut, posmarować górną stronę, odwrócić chlebek i piec przez kolejne 3-4 minuty lub do czasu gdy naan bread się zarumieni.

4 komentarze:

  1. Fajny, prosty przepis. Musze koniecznie wypróbować, nigdy nie jadłam takie chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny dodatek - szczególnie do pikantnych dan
    pozdrawiam aga

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj uwielbiam, zwłaszcza z dobrym, domowym curry :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez :)
    Choć te moje mogłyby być bardziej rozwałkowane ;))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń