Wypiekany w środkowej Azji w specjalnych piecach.
Serwuje się go - jako dodatek do wielu indyjskich potraw, takich jak: tikka masala, kurczak korma czy kurczak pathia.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.
Tłumaczenie
Składniki:
- paczuszka drożdży instant
- 250 ml cieplej wody
- 60 g cukru
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 4 1/2 kubka maki
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- ok 60g roztopionego masła
Sposób przygotowania - trochę uproszczony:
Drożdże należy wymieszać z mąka, wodą i mlekiem, następnie dodać cukier, jajko, sol i mąkę.
Całość wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagnieść, dodać czosnek, uformować z ciasta kulki wielkości piłek golfowych, przykryć ściereczką i pozostawić ponownie na ok 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do temperatury około 200 stopni.
Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki (można je uformować w kształt kropli).
Posmarować dolną warstwę masłem i piec około 2-3 minut, posmarować górną stronę, odwrócić chlebek i piec przez kolejne 3-4 minuty lub do czasu gdy naan bread się zarumieni.
Fajny, prosty przepis. Musze koniecznie wypróbować, nigdy nie jadłam takie chlebka :)
OdpowiedzUsuńświetny dodatek - szczególnie do pikantnych dan
OdpowiedzUsuńpozdrawiam aga
Oj uwielbiam, zwłaszcza z dobrym, domowym curry :)
OdpowiedzUsuńJa tez :)
OdpowiedzUsuńChoć te moje mogłyby być bardziej rozwałkowane ;))
pozdrawiam