czwartek, 7 lutego 2013

zupa na bazie marchewki i soczewicy



czas przygotowania; ok 45 min

porcje; 4








Składniki;
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 450g marchewki, obranej i pokrojonej np. w słupki
  • 1 duża cebula, posiekana
  • po 2 łyżeczki każdej z przypraw; imbir, kmin rzymski - mielony, kolendra
  • szczypta chili
  • sol, pieprz
  • świeża kolendra
Do garnka po kolei dodajemy; przepłukaną soczewicę, marchew, cebulę i przyprawy (imbir, kmin rzymski - mielony, kolendra), całość zalewamy 1L zimnej wody. Gdy zupa zacznie się gotować - przyprawiamy ją solą, pieprzem i szczyptą chilli, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 25-30 min.
Zestawimy z ognia, soczewicę i marchewkę - odrobinę rozdrabniamy używając recznego blendera.
Posypujemy świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz