poniedziałek, 11 lutego 2013

cytrynowe curry


Danie - bardzo smaczne, rozgrzewające z wyczuwalna nutka cytryny.

Czas przygotowania: ok 1 godziny

Liczba porcji: 4





Składniki potrzebne do przygotowania cytryniwej pasty curry;
  • garść świeżej kolendry, posiekanej
  • sok i otarta skorka z cytryny
  • 2.5cm świeżego imbiru, startego na tarce
  • 3 trawy cytrynowe, posiekane
  • 2 papryczki chilli, posiekane
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 cebulki szalotki, posiekane
  • 200ml wody
Składniki potrzebne do przygotowania curry;
  • 1 mały squash, wypestkowany, obrany i pokrojony w kostkę
  • 2-3 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • po 1 łyżeczce  przypraw; mielona kolendra (ground coriander), mielony kmin rzymski (ground cumin) i curry
  • 400ml bulionu z kostki jarzynowej
  • 300g pasty pomidorowej (passata), najczęściej dostępna w kartonikach
  • 500-650g piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę i ugrillowane
  • 150g groszku cukrowego (sugar snap peas lub snap peas)
  • ryż
  • do dekoracji; odrobina jogurtu naturalnego, czerwona papryka, kolendra
Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą curry i odstawiamy do lodówki.

Składniki pasty rozdrabniamy blenderem.

W dużym rondlu lub woku, rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, dodajemy: squash, marchewkę, przyprawy - całość przesmażamy przez około 2-3 minuty.
Dodajemy pastę curry, po 2 minutach, dodajemy bulion i pastę pomidorową, gdy całość się zagotuje zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie i całość dusimy około 15-20 minut.

Kurczaka grillujemy na patelni grillowej lub nabitego na metalowe szpikulce - w piekarniku (przez około 15-20 minut).

Gdy mięso jest gotowe, dodajemy je z groszkiem do curry. Danie dusimy jeszcze przez 4 minuty.

Curry podajemy z ryżem.

Dekorujemy je jogurtem, czerwoną papryką i świeżą kolendra.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz