Danie - bardzo smaczne, rozgrzewające z wyczuwalna nutka cytryny.
Czas przygotowania: ok 1 godziny
Liczba porcji: 4
Składniki potrzebne do przygotowania cytryniwej pasty curry;
- garść świeżej kolendry, posiekanej
- sok i otarta skorka z cytryny
- 2.5cm świeżego imbiru, startego na tarce
- 3 trawy cytrynowe, posiekane
- 2 papryczki chilli, posiekane
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 cebulki szalotki, posiekane
- 200ml wody
- 1 mały squash, wypestkowany, obrany i pokrojony w kostkę
- 2-3 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- po 1 łyżeczce przypraw; mielona kolendra (ground coriander), mielony kmin rzymski (ground cumin) i curry
- 400ml bulionu z kostki jarzynowej
- 300g pasty pomidorowej (passata), najczęściej dostępna w kartonikach
- 500-650g piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę i ugrillowane
- 150g groszku cukrowego (sugar snap peas lub snap peas)
- ryż
- do dekoracji; odrobina jogurtu naturalnego, czerwona papryka, kolendra
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą curry i odstawiamy do lodówki.
Składniki pasty rozdrabniamy blenderem.
W dużym rondlu lub woku, rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, dodajemy: squash, marchewkę, przyprawy - całość przesmażamy przez około 2-3 minuty.
Dodajemy pastę curry, po 2 minutach, dodajemy bulion i pastę pomidorową, gdy całość się zagotuje zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie i całość dusimy około 15-20 minut.
Kurczaka grillujemy na patelni grillowej lub nabitego na metalowe szpikulce - w piekarniku (przez około 15-20 minut).
Gdy mięso jest gotowe, dodajemy je z groszkiem do curry. Danie dusimy jeszcze przez 4 minuty.
Curry podajemy z ryżem.
Dekorujemy je jogurtem, czerwoną papryką i świeżą kolendra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz