Danie - bardzo smaczne, rozgrzewające z wyczuwalna nutka cytryny.
Czas przygotowania: ok 1 godziny
Liczba porcji: 4
Składniki potrzebne do przygotowania cytryniwej pasty curry;
- garść świeżej kolendry, posiekanej
 - sok i otarta skorka z cytryny
 - 2.5cm świeżego imbiru, startego na tarce
 - 3 trawy cytrynowe, posiekane
 - 2 papryczki chilli, posiekane
 - 4 ząbki czosnku, posiekane
 - 2 cebulki szalotki, posiekane
 - 200ml wody
 
- 1 mały squash, wypestkowany, obrany i pokrojony w kostkę
 - 2-3 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
 - po 1 łyżeczce przypraw; mielona kolendra (ground coriander), mielony kmin rzymski (ground cumin) i curry
 - 400ml bulionu z kostki jarzynowej
 - 300g pasty pomidorowej (passata), najczęściej dostępna w kartonikach
 - 500-650g piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę i ugrillowane
 - 150g groszku cukrowego (sugar snap peas lub snap peas)
 - ryż
 - do dekoracji; odrobina jogurtu naturalnego, czerwona papryka, kolendra
 
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą curry i odstawiamy do lodówki.
Składniki pasty rozdrabniamy blenderem.
W dużym rondlu lub woku, rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, dodajemy: squash, marchewkę, przyprawy - całość przesmażamy przez około 2-3 minuty.
Dodajemy pastę curry, po 2 minutach, dodajemy bulion i pastę pomidorową, gdy całość się zagotuje zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie i całość dusimy około 15-20 minut.
Kurczaka grillujemy na patelni grillowej lub nabitego na metalowe szpikulce - w piekarniku (przez około 15-20 minut).
Gdy mięso jest gotowe, dodajemy je z groszkiem do curry. Danie dusimy jeszcze przez 4 minuty.
Curry podajemy z ryżem.
Dekorujemy je jogurtem, czerwoną papryką i świeżą kolendra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz