czwartek, 27 września 2012

deser gruszkowo-imbirowy



Jeśli ktoś lubi imbir, to na pewno pokocha ten deser.

Czas przygotowania: około 5 minut + czas leżakowania 3-4 godziny

Porcji: 2





Składniki:
  • 2 średniej wielkości gruszki
  • 2 kawałki imbiru ze słoika (w syropie)*
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżki słodzika lub cukru pudru
  • 200g jogurtu naturalnego
  • cukier brązowy (Demerara)
Gruszki należy obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach tarki.  Imbir wyciągnąć ze słoika, osuszyć, pokroić bardzo drobno i dodać do owoców.
Całość wymieszać z mielonym imbirem oraz 1 łyżką cukru lub słodzika.
Owoce rozdzielić pomiędzy dwa żaroodporne naczynia, przykryć i odstawić do lodówki na około 4 godziny.

 Piekarnik nagrzać do maksimum.

Jogurt wymieszać z 2 łyżkami cukru bądź słodzika, ułożyć na owocach.
Górę posypać brązowym cukrem Demerara (w Anglii można go kupić niemal w każdym hipermarkecie).

Deser włożyć na około 3 minuty do piekarnika i od razu podawać.

*Imbir w syropie - (stem ginger) w Anglii można go kupić miedzy innymi w hipermarkecie Asda, znajdziecie go w dziale z półproduktami do przyrządzania deserów.
Taki słoiczek wystarcza na przyrządzenie około 5 deserów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz