Jeśli ktoś lubi imbir, to na pewno pokocha ten deser.
Czas przygotowania: około 5 minut + czas leżakowania 3-4 godziny
Porcji: 2
Składniki:
- 2 średniej wielkości gruszki
- 2 kawałki imbiru ze słoika (w syropie)*
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżki słodzika lub cukru pudru
- 200g jogurtu naturalnego
- cukier brązowy (Demerara)
Całość wymieszać z mielonym imbirem oraz 1 łyżką cukru lub słodzika.
Owoce rozdzielić pomiędzy dwa żaroodporne naczynia, przykryć i odstawić do lodówki na około 4 godziny.
Piekarnik nagrzać do maksimum.
Jogurt wymieszać z 2 łyżkami cukru bądź słodzika, ułożyć na owocach.
Górę posypać brązowym cukrem Demerara (w Anglii można go kupić niemal w każdym hipermarkecie).
Deser włożyć na około 3 minuty do piekarnika i od razu podawać.
*Imbir w syropie - (stem ginger) w Anglii można go kupić miedzy innymi w hipermarkecie Asda, znajdziecie go w dziale z półproduktami do przyrządzania deserów.
Taki słoiczek wystarcza na przyrządzenie około 5 deserów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz