sobota, 8 września 2012

Zupa na bazie soczewicy





Jest to rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa. Dzięki składnikom takim jak: soczewica, bakłażan, szpinak, pomidory, imbir, cebula czy czosnek - jest pewnego rodzaju bombą witaminową.



Składniki: 
  • 300g czerwonej soczewicy (red split lentils) 
  • 1 bakłażan 
  • 800ml wywaru warzywnego 
  • 1 łyżeczka mielonego: kminu rzymskiego (cumin), kolendry (coriander), imbiru oraz kurkumy (turmeric)
  • 300g liści szpinaku
  • 6 pomidorów
  • tłuszcz (ja uzywam "Fry Light")
  • 4 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 lub 2 cm korzenia imbiru
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (cumin seeds)
  • 2 łyżeczki gorczycy (mustard seeds)
  • 1/4 łyżeczki garam masala*
  • 100g świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
Soczewicę należy przepłukać pod zimna woda, a następnie przełożyć do garnka, w którym chcemy przygotować zupę.

Bakłażana kroimy w kostkę (ja zaraz po pokrojeniu bakłażana w kostkę posypuję go solą, pozostawiam na chwilę, po czym spłukuję pod zimną wodą, w ten sposób pozbywam się goryczki), następnie dodajemy go do soczewicy.

Soczewicę i bakłażana przyprawiamy - mielonym: kminem rzymskim (cumin), kolendrą (coriander), imbirem oraz kurkumą (turmeric). Całość podlewamy bulionem przygotowanym z 2 kostek warzywnych.
Zmniejszamy ogień, całość dusimy przez ok 15-20 minut.

W tym czasie siekamy liście szpinaku i kroimy pomidory, a po 20 minutach dodajemy je do soczewicy. Całość dusimy przez kolejne 8 min.

W drugim garnku przesmażamy cebulę, czosnek i imbir.
Po czym dodajemy do nich: chilli, nasiona kminu rzymskiego i nasiona gorczycy.
Całość trzymamy na ogniu przez ok 3-4 minuty.
Zawartość dodajemy do soczewicy i bakłażana.

Całość przyprawiamy przyprawą garam masala, solą i pieprzem.
Na końcu dodajemy świeżą kolendrę.



* Garam masala - to mieszanka kilku przypraw powszechnie stosowana w północnych Indiach; w jej skład wchodzi:
  • biały i czarny pieprz
  • goździki
  • cynamon
  • czarne i białe nasiona kminu rzymskiego
  • czarne, brązowe i zielone nasiona kardamonu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz