Jest to rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa. Dzięki składnikom takim jak: soczewica, bakłażan, szpinak, pomidory, imbir, cebula czy czosnek - jest pewnego rodzaju bombą witaminową.
Składniki:
- 300g czerwonej soczewicy (red split lentils)
- 1 bakłażan
- 800ml wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka mielonego: kminu rzymskiego (cumin), kolendry (coriander), imbiru oraz kurkumy (turmeric)
- 300g liści szpinaku
- 6 pomidorów
- tłuszcz (ja uzywam "Fry Light")
- 4 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 lub 2 cm korzenia imbiru
- 1/4 łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (cumin seeds)
- 2 łyżeczki gorczycy (mustard seeds)
- 1/4 łyżeczki garam masala*
- 100g świeżej kolendry
- sól i pieprz do smaku
Bakłażana kroimy w kostkę (ja zaraz po pokrojeniu bakłażana w kostkę posypuję go solą, pozostawiam na chwilę, po czym spłukuję pod zimną wodą, w ten sposób pozbywam się goryczki), następnie dodajemy go do soczewicy.
Soczewicę i bakłażana przyprawiamy - mielonym: kminem rzymskim (cumin), kolendrą (coriander), imbirem oraz kurkumą (turmeric). Całość podlewamy bulionem przygotowanym z 2 kostek warzywnych.
Zmniejszamy ogień, całość dusimy przez ok 15-20 minut.
W tym czasie siekamy liście szpinaku i kroimy pomidory, a po 20 minutach dodajemy je do soczewicy. Całość dusimy przez kolejne 8 min.
W drugim garnku przesmażamy cebulę, czosnek i imbir.
Po czym dodajemy do nich: chilli, nasiona kminu rzymskiego i nasiona gorczycy.
Całość trzymamy na ogniu przez ok 3-4 minuty.
Zawartość dodajemy do soczewicy i bakłażana.
Całość przyprawiamy przyprawą garam masala, solą i pieprzem.
Na końcu dodajemy świeżą kolendrę.
* Garam masala - to mieszanka kilku przypraw powszechnie stosowana w północnych Indiach; w jej skład wchodzi:
- biały i czarny pieprz
- goździki
- cynamon
- czarne i białe nasiona kminu rzymskiego
- czarne, brązowe i zielone nasiona kardamonu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz