niedziela, 23 września 2012

szaszłyki warzywno-kurczakowe

 Jesień obfituje w wiele smacznych i niezwykle kolorowych warzyw. 

Warzywa te kuszą nie tylko swoimi kolorami, ale też ceną. Dlatego za niewielkie pieniądze możemy przygotować naprawdę smaczny obiad. 

Ja ostatnio skusiłam się na przyrządzenie szaszłyków, by odejść trochę od dań jedno-garnkowych. Co prawda - sezon na grillowanie już minął, ale od czego są patelnie grillowe ;))


Składniki:
Do zamarynowania mięsa:
  • 170g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala*
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka suszonej mięty, ja dodałam świeżą (drobno posiekaną) 
  • 400g filetu z kurczaka
Do przyrządzenia dressingu:
  • 150g jogurtu naturalnego
  • duża garść posiekanej natki pietruszki  
  • 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  •  1 czerwona papryka i1 zielona  lub żółta 
  • 1 cukinia
  • ok 15-20 pomidorków koktajlowych
  • cebula
  • ryż
 W misce mieszamy jogurt, przyprawy i pokrojonego w większą kostkę kurczaka.
Całość marynujemy przez około 30 min.

W drugim naczyniu mieszamy jogurt z drobno posiekaną natką pietruszki i czosnkiem.
Dressing rozdzielamy do czterech mniejszych miseczek.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na metalowe szpikulce nabijamy: kurczaka i warzywa. Szaszłyki grillujemy przez około 7-8 minut z każdej strony. 

Podajemy je z ryżem i przygotowanym dressingiem.


 *Garam masala - to mieszanka kilku przypraw powszechnie stosowana w północnych Indiach; w jej skład wchodzi:
  • biały i czarny pieprz
  • goździki
  • cynamon
  • czarne i białe nasiona kminu rzymskiego
  • czarne, brązowe i zielone nasiona kardamonu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz