czwartek, 20 września 2012

Miodowe figi w sosie malinowym



Z tego względu, że mamy teraz sezon na figi i śliwki, wypróbowałam dwa nowe desery.

Ten, na który przepis zamieszczę dzisiaj jest błyskawiczny w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia, co jest niewątpliwie jego dużą zaletą.




Składniki - na 4 porcje:
  •  6 dużych fig
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • odrobina soku z cytryny
  • 200g malin
  • 1 łyżka cukru pudru (lub słodzika - dla tych co liczą kalorie)
  • 150g sosu custard* (podobny do budyniu, choć bardziej jajeczny)
  • bita śmietana (można ją zastąpić niskotłuszczowym jogurtem - osłodzonym łyżką cukru pudru lub słodziku)
 Jeżeli zależy nam na ładnym wyglądzie deseru, to figi najlepiej przekroić tylko na połowę, jeśli zaś deser robimy dla domowników można spokojnie figi pokroić na ćwiartki.

Owoce przekładamy do miski, dodajemy miód i troszkę soku z cytryny, całość delikatnie mieszamy i  rozdzielamy do 4 deserowych naczyń.

Figi układamy tak by ich przecięta strona dotykała ściany szklanki. 

Maliny wkładamy do blendera i miksujemy, dodajemy cukier lub słodzik i łyżką nakładamy na figi, całość przykrywamy warstwą sosu custard (w Anglii można kupić już gotowy w puszkach czy kartonikach). Górę dekorujemy bitą śmietaną lub jogurtem.




Odpowiedź na pytanie: jak zrobić custard w domu - znajdziecie w poniższym linku: *custard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz