wtorek, 25 września 2012

Deser jabłkowo-jeżynowy


Wspaniały deser na chłodne jesienne popołudnia.

Czas przygotowania: około 35 minut

Liczba porcji: 4






 Składniki:
  • 2 duże jabłka 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru (lub słodzika)
  • otarta skórka i sok z dwóch klementynek
  • woda
  • 150g świeżych jeżyn
  • 3 ciastka biszkoptowe
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • lody waniliowe, lub jogurt naturalny
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w grubsze plastry i przełożyć do rondelka. Dodać cukier, cynamon, połowę otartej skórki z klementynek, cały sok oraz 3 łyżki wody.
Rondelek włożyć do piekarnika, doprowadzić do wrzenia po czym przykryć i pozostawić jeszcze na 3-4 minuty.

Wyciągnąć jabłka z piekarnika, dodać jeżyny i całość delikatnie wymieszać.

W niewielkiej misce pokruszyć biszkopty, dodać mielony imbir i resztę otartej skórki.

Owocową "miksturę" przełożyć do średniej wielkości naczynia żaroodpornego, posypać mieszanką: biszkoptów, imbiru i skórki.

Zapiekać w piekarniku przez ok 15-20 minut, podawać na ciepło z jogurtem lub lodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz