Wspaniały deser na chłodne jesienne popołudnia.
Czas przygotowania: około 35 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 duże jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru (lub słodzika)
- otarta skórka i sok z dwóch klementynek
- woda
- 150g świeżych jeżyn
- 3 ciastka biszkoptowe
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- lody waniliowe, lub jogurt naturalny
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w grubsze plastry i przełożyć do rondelka. Dodać cukier, cynamon, połowę otartej skórki z klementynek, cały sok oraz 3 łyżki wody.
Rondelek włożyć do piekarnika, doprowadzić do wrzenia po czym przykryć i pozostawić jeszcze na 3-4 minuty.
Wyciągnąć jabłka z piekarnika, dodać jeżyny i całość delikatnie wymieszać.
W niewielkiej misce pokruszyć biszkopty, dodać mielony imbir i resztę otartej skórki.
Owocową "miksturę" przełożyć do średniej wielkości naczynia żaroodpornego, posypać mieszanką: biszkoptów, imbiru i skórki.
Zapiekać w piekarniku przez ok 15-20 minut, podawać na ciepło z jogurtem lub lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz