Danie jak na kuchnię indyjską dość łagodne, ale smaczne i sycące.
Czas przygotowania: ok 40 min
Porcje: 4
Składniki:
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2cm korzenia imbiru
- 1 łyżka przyprawy Tandoori Spice Mix*, lub curry
- 400g filetu z kurczaka (można zastąpić jagnięciną)
- 250g pomidorków koktajlowych
- 400g zielonej soczewicy (w puszce)
- 300ml bulionu (z kostki)
- sól i pieprz
- ryż
- garść kolendry
- 2 limonki
Dodać drobno posiekany czosnek, starty korzeń imbiru oraz przyprawę Tandoori Spice Mix lub curry.
Po około 2 minutach, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, pomidorki koktajlowe (ja pokroiłam je na połówki), soczewicę z puszki (wraz z wodą) oraz wywar z kostki rosołowej.
Gdy bulion zacznie wrzeć, należy zmniejszyć ogień a naczynie przykryć pokrywką. Całość dusić przez około 15-20 minut.
Ryż przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Posiekać kolendrę, część dodać do kurczaka z warzywami, a odrobinę zostawić do dekoracji.
Kurczaka dhansak podawać z ryżem i limonką.
Wydawać by się mogło, że limonka nie jest tu zbyt istotna, jednak danie - po mocnym skropieniu jej sokiem - diametralnie zmienia smak.
*Tandoori Spice Mix - to mieszanka wielu przypraw stosowana powszechnie w Indiach.
W jej składzie znaleźć możemy m.in.: kolendrę, paprykę, sól, suszone mango, mielone nasiona kminu rzymskiego, imbir, pieprz czarny, cynamon, liść laurowy, mielone goździki, kardamon, suszony czosnek, cebulę i chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz