poniedziałek, 24 września 2012

kurczakowy dhansak



Danie jak na kuchnię indyjską dość łagodne, ale smaczne i sycące.


Czas przygotowania: ok 40 min
Porcje: 4




Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka przyprawy Tandoori Spice Mix*, lub curry
  • 400g filetu z kurczaka (można zastąpić jagnięciną)
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 400g zielonej soczewicy (w puszce)
  • 300ml bulionu (z kostki)
  • sól i pieprz
  • ryż
  • garść kolendry
  • 2 limonki
Głęboką patelnię natłuścić, przesmażyć (pokrojone w kostkę): cebulę, marchew i czerwoną paprykę. Całość przesmażać przez ok 10 minut.

Dodać drobno posiekany czosnek, starty korzeń imbiru oraz przyprawę Tandoori Spice Mix lub curry. 

Po około 2 minutach, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, pomidorki koktajlowe (ja pokroiłam je na połówki), soczewicę z puszki (wraz z wodą) oraz wywar z kostki rosołowej.
Gdy bulion zacznie wrzeć, należy zmniejszyć ogień a naczynie przykryć pokrywką. Całość dusić przez około 15-20 minut.

Ryż przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Posiekać kolendrę, część dodać do kurczaka z warzywami, a odrobinę zostawić do dekoracji.

Kurczaka dhansak podawać z ryżem i limonką.

Wydawać by się mogło, że limonka nie jest tu zbyt istotna, jednak danie - po mocnym skropieniu jej sokiem - diametralnie zmienia smak.

*Tandoori Spice Mix - to mieszanka wielu przypraw stosowana powszechnie w Indiach.
W jej składzie znaleźć możemy m.in.:  kolendrę, paprykę, sól, suszone mango, mielone nasiona kminu rzymskiego, imbir, pieprz czarny, cynamon, liść laurowy, mielone goździki, kardamon, suszony czosnek, cebulę i chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz