piątek, 21 września 2012

deser pełen aromatu - ze śliwką w roli głównej




Wspaniały deser na jesienne popołudnia. Starta skórka pomarańczy, cynamon, ziele angielskie i kardamon w połączeniu ze śliwką - to jest to :))





Składniki:
  • 500g śliwek
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu (cardamom)
  • szczypta mielonego ziela angielskiego (allspice)
  • 6 łyżek cukru pudru (lub słodzika)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 70 ml mleka (ja dodałam odtłuszczone)
  • cukier puder do posypania
  • lody waniliowe (lub nisko-tłuszczowy jogurt naturalny)
  • liście mięty do dekoracji
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.Deser można zapiec w żaroodpornej formie o średnicy 20cm, lub w czterech mniejszych naczyniach.

Wydrylowane śliwki pokroić na ćwiartki, dodać otartą skórkę z pomarańczy, cynamon, szczyptę ziela angielskiego, kardamonu i  dwie łyżki cukru. Całość delikatnie wymieszać.

Żółtka z resztą cukru ubić, na puszystą masę dodać: mąkę, migdały, olejek waniliowy i mleko.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie (za pomocą łyżki) wmieszać do żółtek.

Śliwki przełożyć do naczynia (lub naczyń), w którym chcemy je zapiec, a następnie za pomocą łyżki dodać uprzednio przygotowane ciasto.

Całość zapiekać około 20 minut lub do momentu gdy ciasto się zarumieni.
 
Po wyciągnięciu z piekarnika, pozwolić by deser odrobinę przestygł, a następnie opruszyć go odrobiną cukru pudru.

Podawać z lodami waniliowymi (lub jogurtem), które można ozdobić listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz