Wspaniały deser na jesienne popołudnia. Starta skórka pomarańczy, cynamon, ziele angielskie i kardamon w połączeniu ze śliwką - to jest to :))
Składniki:
- 500g śliwek
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu (cardamom)
- szczypta mielonego ziela angielskiego (allspice)
- 6 łyżek cukru pudru (lub słodzika)
- 2 jajka
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 70 ml mleka (ja dodałam odtłuszczone)
- cukier puder do posypania
- lody waniliowe (lub nisko-tłuszczowy jogurt naturalny)
- liście mięty do dekoracji
Wydrylowane śliwki pokroić na ćwiartki, dodać otartą skórkę z pomarańczy, cynamon, szczyptę ziela angielskiego, kardamonu i dwie łyżki cukru. Całość delikatnie wymieszać.
Żółtka z resztą cukru ubić, na puszystą masę dodać: mąkę, migdały, olejek waniliowy i mleko.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie (za pomocą łyżki) wmieszać do żółtek.
Śliwki przełożyć do naczynia (lub naczyń), w którym chcemy je zapiec, a następnie za pomocą łyżki dodać uprzednio przygotowane ciasto.
Całość zapiekać około 20 minut lub do momentu gdy ciasto się zarumieni.
Po wyciągnięciu z piekarnika, pozwolić by deser odrobinę przestygł, a następnie opruszyć go odrobiną cukru pudru.
Podawać z lodami waniliowymi (lub jogurtem), które można ozdobić listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz