Dlatego świetnym rozwiązaniem na szybki obiad są dla mnie burgery wegetariańskie, te które robiłam ostatnio przyrządzone są na bazie fasoli.
Przepis jest bardzo prosty, a lista składników krótka i tania.
Składniki:
- 200g marchewki (startej na grubych oczkach tarki)
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta posiekanej papryczki jalapeno (można zastąpić szczyptą chili)
- 2x400g puszki białej fasoli półksiężycowatej (butter beans)
- garść posiekanej świeżej kolendry
- 1 jajko
- sól, pieprz
- bułki
- frytki
- świeże warzywa - typu: sałata, pomidor, ogórek
Fasolę rozgnieść, tak by tworzyła jednolitą masę i dodać do marchewki, razem z posiekaną kolendrą i całym jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem.
Całość dobrze wymieszać, najlepiej rękoma i uformować małe burgery.
W przepisie podają że powinny wyjść 4 sztuki, natomiast mi, choć bardzo się staram zwykle wychodzi około 7 ;))
Uformowane burgery, układamy np. na desce do krojenia, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok 200 stopni C.
Po godzinie leżakowania, burgery układamy na blasze, wyłożonej folią aluminiową (ja zwykle natłuszczam ją, spryskując tłuszczem Fry Light) i wkładamy do piekarnika na 25-30 min. Ja trzymam je zwykle parę minut dłużej i wyciągam gdy się zarumienią.
Do bułki wkładamy, liść sałaty, (można plasterek żółtego sera) burgera, świerze warzywa - podajemy z frytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz