To danie ma wiele zalet :)
Po pierwsze jest pyszne, po drugie zdrowe, a po trzecie szybkie w przygotowaniu.
Bowiem po 15-20 minutach obiad jest gotowy.
Składniki:
- ryż
- olej, ja używam Fry Light
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 150g pieczarek
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 300-500g piersi kurczaka (osobiście wolę gdy mięsa jest mniej)
- 225g kasztanów z puszki (can water chestnuts) - osuszonych i pokrojonych
- 80g strączków grochu (ja dodałam 120g)
- 6 łyżek sosu z czarnej fasoli* (Black Bean Stir Fry Sauce)
- świeża kolendra (coriander) - można ją dodać zarówno do potrawy jak i wykorzystać do dekoracji dania
Dużą patelnię lub wok natłuścić, gdy naczynie się nagrzeje dodać czosnek, pieczarki, papryki i cebulę. Całość przesmażać przez 4-5 minut.
Następnie dobrze jest przełożyć warzywa do innego naczynia, a w woku przesmażyć kurczaka, gdy woda odparuje, dodać sos i poprzednio przesmażone warzywa.
Całość wymieszać, dodać kasztany i strączki grochu.
Trzymać na ogniu przez 1 minutę, co jakiś czas mieszając.
Ryż można wymieszać z odrobiną kolendry, a resztę wykorzystać do dekoracji dania.
* (w Anglii można kupić ten sos w saszetkach - firmy Blue Dragon, taka saszetka to dokładnie 6-7 łyżek)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz