środa, 12 września 2012

Kurczak w sosie z czarnej fasoli





To danie ma wiele zalet :)
Po pierwsze jest pyszne, po drugie zdrowe, a po trzecie szybkie w przygotowaniu.
Bowiem po 15-20 minutach obiad jest gotowy.

 



Składniki:
  • ryż
  • olej, ja używam Fry Light
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 150g pieczarek
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 300-500g piersi kurczaka (osobiście wolę gdy mięsa jest mniej)
  • 225g  kasztanów z puszki (can water chestnuts) - osuszonych i pokrojonych
  • 80g strączków grochu (ja dodałam 120g)
  • 6 łyżek sosu z czarnej fasoli*  (Black Bean Stir Fry Sauce)
  • świeża kolendra (coriander) - można ją dodać zarówno do potrawy jak i wykorzystać do dekoracji dania
Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dużą patelnię lub wok natłuścić, gdy naczynie się nagrzeje dodać czosnek, pieczarki, papryki i cebulę. Całość przesmażać przez 4-5 minut.
Następnie dobrze jest przełożyć warzywa do innego naczynia, a w woku przesmażyć kurczaka, gdy woda odparuje, dodać sos i poprzednio przesmażone warzywa.
Całość wymieszać, dodać kasztany i strączki grochu.
Trzymać na ogniu przez 1 minutę, co jakiś czas mieszając.
Ryż można wymieszać z odrobiną kolendry, a resztę wykorzystać do dekoracji dania.

* (w Anglii można kupić ten sos w saszetkach - firmy Blue Dragon, taka saszetka to dokładnie 6-7 łyżek)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz