Wydawało mi się że danie owszem będzie smaczne ale bez wyrazistego smaku... o jak bardzo się pomyliłam :)))
Porcje: 4
Czas przygotowania: ok 35 min
Składniki do przygotowania pasty curry:
- 2 zielone papryczki chilli, posiekać
- 2 szalotki, drobno posiekać
- 2cm korzenia imbiru, zetrzeć na tarce
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekać
- 1 łyżeczka mielonej kolendry (ground coriander)
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (ground cumin)
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka kurkumy (turmeric)
- 1/4 łyżeczki słodzika lub cukru
- 100ml mleczka kokosowego
- 200ml bulionu z kostki warzywnej
- 1 trawa cytrynowa, drobno posiekana (lemongrass)
- 200g młodej kukurydzy
- bakłażan, pokrojony w kostkę
- 2 cukinie, pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- garść świeżo posiekanej kolendry
- ryż
Następnie przełożyć ją do garnka i doprowadzić do wrzenia.
Dodać bakłażana (ja zaraz po pokrojeniu bakłażana w kostkę posypuję go solą, pozostawiam na chwilę, po czym spłukuję pod zimną wodą, w ten sposób pozbywam się goryczki), cukinie i paprykę.
Całość doprowadzamy do ponownego wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy przez ok 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
Danie zestawiamy z ognia, dodajemy świeżo posiekaną kolendrę.
Curry podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz