Błyskawiczny, łagodny obiad o niebanalnym smaku.
Czas przygotowania: ok 30 min
Porcje: 4-5
Składniki:
- odrobina oleju
- 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
- bakłażan, pokrojony w kostkę
- 2 duże cukinie, pokrojone w kostkę
- 2 czerwone papryki, lub 1 czerwona i 1 żółta, pokrojone w kostkę
- 6-7 ząbków czosnku
- 400g puszka pokrojonych pomidorów
- 400g pasty pomidorowej (passata)
- 2 łyżki octu balsamicznego (balsamic vinegar)
- 1/4 łyżeczki słodzika lub cukru
- sól, pieprz
- mały słoiczek czarnych i wypestkowanych oliwek
- świeże liście bazylii
- ryż
Po kolejnych 3 minutach dodajemy pomidory z puszki, pastę pomidorową, ocet balsamiczny i słodzik.
Zmniejszamy ogień, potrawę przykrywamy i dusimy przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z ryżem.
Danie dekorujemy oliwkami i bazylią.
uwiebiam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Szana :)