czwartek, 22 listopada 2012

ziemniaczane curry



Szybkie i sycące danie.  

Czas przygotowania: ok 30 min 

Ilość porcji: 4  






Składniki:
  • 1 cebula - pokrojona w kostkę
  • 5 ząbków czosnku - drobno posiekane 
  • 3 cm korzenia imbiru - starte na tarce 
  • 1 łyżka przyprawy curry - 450ml 
  • bulionu warzywnego - 400g 
  • pasty pomidorowej w kartonie (passata)
  • sól i pieprz
  • 400g - słodkich ziemniaków - pokrojonych w dużą kostkę
  • 2 czerwone papryki - pokrojone w dużą kostkę 
  • 2 ziemniaki - pokrojone w kostkę 
  • ryż 
  • kolendra (coriander) - do dekoracji 

W dużym garnku przesmażyć: cebulę, czosnek i imbir, dodać curry, bulion i pastę pomidorową. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przesmażać przez około 5 minut.

Dodać obydwie odmiany ziemniaków i dwie papryki. Całość trzymać na małym ogniu przez około 20 minut.

Podawać z ryżem i posiekaną kolendrą.

 słodkie ziemniaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz