środa, 28 listopada 2012

ratatouille


Błyskawiczny, łagodny obiad o niebanalnym smaku.

Czas przygotowania: ok 30 min

Porcje: 4-5






Składniki:
  • odrobina oleju
  • 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
  • bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 2 duże cukinie, pokrojone w kostkę
  • 2 czerwone papryki, lub 1 czerwona i 1 żółta, pokrojone w kostkę
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 400g puszka pokrojonych pomidorów
  • 400g pasty pomidorowej (passata)
  • 2 łyżki octu balsamicznego (balsamic vinegar)
  • 1/4 łyżeczki słodzika lub cukru
  • sól, pieprz
  • mały słoiczek czarnych i wypestkowanych oliwek
  • świeże liście bazylii
  • ryż
W natłuszczonym garnku, przesmażamy cebulę i czosnek po ok 3-4 minutach dodajemy: bakłażana, cukinię, paprykę.
Po kolejnych 3 minutach dodajemy pomidory z puszki, pastę pomidorową, ocet balsamiczny i słodzik.
Zmniejszamy ogień, potrawę przykrywamy i dusimy przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z ryżem.
Danie dekorujemy oliwkami i bazylią.

1 komentarz: