środa, 31 października 2012

squash, pomidory i soczewica


Wspaniałe, syte i rozgrzewające danie - idealne na listopadowe popołudnia.


Squash to warzywo o żółtej skórce i pomarańczowym miąższu, z rodziny dyniowatych.





Składniki:
  • odrobina oleju 
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 ostra papryczka chilli, drobno posiekana
  • 3 cm świeżego imbiru, startego na tarce
  • 1 łyżeczka kurkumy (turmeric)
  • 2 łyżki curry
  • 110g czerownej soczewicy
  • 550 ml bulionu warzywnego
  • 1 duży buttternut squash, obrany, wypestkowany i pokrojony w kostke
  • 4 duże pomidory, pokrojone na ćwiartki
  • ryż
  • kolendra (coriander), posiekana
  • jogurt naturalny
Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni.

W garnku na odrobinie oleju, przesmażamy cebulę, po około 5 minutach dodajemy, czosnek, chilli i imbir. Całość przesmażamy przez kolejną minutę.
Dodajemy przyprawy: kurkumę i curry.

Soczewicę przepłukujemy pod zimną wodą, dodajemy ją do cebuli, podlewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.

Żaroodporne naczynie natłuszczamy, na jego dno wysypujemy pokrojonego w kostkę squash'a, następnie przykrywamy go soczewicą z cebulą, a na górze układamy ćwiartki pomidorów.

Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na najniższą półkę piekarnika.
Zapiekamy przez 1 godzinę i 30 minut.

Danie podajemy z ryżem i jogurtem, dekorujemy je kolendrą.

 squash

1 komentarz: