Tikka Masala - to kolejny dowód na to, że kuchnia indyjska jest po prostu wyśmienita :)
Danie jest dość pikantne, ale marchewka z kapustą włoską - idealnie je łagodzą.
Czas przygotowania: około 1 godziny + czas marynowania mięsa
Porcje: 4
Składniki potrzebne do zamarynowania mięsa:
- 4 piersi z kurczaka
- sok z limonki
- 150g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki przyprawy tikka curry (ewentualnie zwykłego curry)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- tłuszcz (ja używam Fry Light)
- 1 cebula, drobno posiekać
- 4-5 ząbków czosnku, posiekać
- 2cm świeżego imbiru, zetrzeć na tarce
- 1 czerwona papryczka chilli, posiekać
- 1 łyżeczka: cynamonu i mielonego kminu rzymskiego (cumin)
- 2 łyżki przyprawy tikka curry
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki gorczycy (mustard seeds)
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (cumin seeds)
- 3 marchewki, zetrzeć na grubych oczkach tarki
- 1/2 kapusty włoskiej, poszatkować
- świeża kolendra (coriander)
- ryż
Rozgrzać tłuszcz, cebulę przesmażać przez około 5 minut, dodać czosnek, imbir, chilii, cynamon, mielony kmin rzymski oraz przyprawę tikka curry. Całośc trzymać na ogniu jeszcze przez około 3 minuty.
Dodać przecier pomidorowy i 250ml wody. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić przez około 12 minut.
Rozgrzać grill (lub piekarnik), kurczaka nabić na metalowe szpikulce i grilować przez około 15 minut.
Mięso dodać do sosu, danie zdjąć z ognia i delikatnie wmieszać jogurt.
Wok natluścić, dodać gorczycę i kmin rzymski, przesmażać przez około 1 minutę.
Dodać marchew i kapustę. Warzywa przesmażać przez około 5 minut, po czym dodać 75ml wody. Całość przykryć i dusić jeszcze przez około 5-6 minut.
Kurczaka tikka masala, podawać z ryżem i warzywami, można posypać świeżą kolendrą.
Spodobał mi się pomysł z tą kapustą. Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Malwinna
Danie jest naprawdę pyszne :))
UsuńWięc polecam gorąco
Pozdrawiam
AgA