wtorek, 16 października 2012

Kurczak Tikka Masala


 Tikka Masala - to kolejny dowód na to, że kuchnia indyjska jest po prostu wyśmienita :)
Danie jest dość pikantne, ale marchewka z kapustą włoską - idealnie je łagodzą.

Czas przygotowania: około 1 godziny + czas marynowania mięsa

Porcje: 4

Składniki potrzebne do zamarynowania mięsa:
  • 4 piersi z kurczaka
  • sok z limonki
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki przyprawy tikka curry (ewentualnie zwykłego curry)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki do przyrządzenia Tikka Masala:
  •  tłuszcz (ja używam Fry Light)
  • 1 cebula, drobno posiekać
  • 4-5 ząbków czosnku, posiekać
  • 2cm świeżego imbiru, zetrzeć na tarce
  • 1 czerwona papryczka chilli, posiekać
  • 1 łyżeczka: cynamonu i mielonego kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 łyżki przyprawy tikka curry
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
Składniki do przygotowania kapusty z marchewką:
  • 2 łyżeczki gorczycy (mustard seeds)
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego (cumin seeds)
  • 3 marchewki, zetrzeć na grubych oczkach tarki
  • 1/2 kapusty włoskiej, poszatkować
  • świeża kolendra (coriander)
  • ryż
Kurczaka należy pokroić w kostkę, przełożyć do szklanej miski, wymieszać z jogurtem, sokiem z limonki oraz przyprawą tikka curry. Całość wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny lub nawet na całą noc.

Rozgrzać tłuszcz, cebulę przesmażać przez około 5 minut, dodać czosnek, imbir, chilii, cynamon, mielony kmin rzymski oraz przyprawę tikka curry. Całośc trzymać na ogniu jeszcze przez około 3 minuty.
Dodać przecier pomidorowy i 250ml wody. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić przez około 12 minut.

Rozgrzać grill (lub piekarnik), kurczaka nabić na metalowe szpikulce i grilować przez około 15 minut.
Mięso dodać do sosu, danie zdjąć z ognia i delikatnie wmieszać  jogurt.

Wok natluścić, dodać gorczycę i kmin rzymski, przesmażać przez około 1 minutę.
Dodać marchew i kapustę. Warzywa przesmażać przez około 5 minut, po czym dodać 75ml wody. Całość przykryć i dusić jeszcze przez około 5-6 minut.

Kurczaka tikka masala, podawać z ryżem i warzywami, można posypać świeżą kolendrą.

2 komentarze:

  1. Spodobał mi się pomysł z tą kapustą. Chętnie wypróbuję przepis.

    Pozdrawiam serdecznie!

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie jest naprawdę pyszne :))
      Więc polecam gorąco
      Pozdrawiam
      AgA

      Usuń