Potrawa ta jest powszechnie gotowana w Indiach i Pakistanie.
Słowo rogan oznacza sklarowane masło, z kolei; josh znaczy tyle co; gorący, tak więc rogan josh to po prostu mięso pieczone na maśle.
Przepis, który Wam dzisiaj proponuję, jest wersją zmodyfikowaną i lżejszą - mięso bowiem marynujemy w jogurcie i smażymy z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.
Czas przygotowania; ok 40 minut + 30 minut potrzebne do zamarynowania mięsa
Liczba porcji; 4
Składniki;
- 4 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 100g jogurtu
- 1 łyżka mielonych migdałów
- odrobina tłuszczu
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 cm świeżego imbiru, starty na tarce
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
- po 1 łyżeczce przypraw; garam masala* i papryka
- po 1/2 łyżeczki; chilli i kurkumy (turmeric)
- 2 łyżeczki mielonej kolendry (ground coriander)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (tomato puree)
- 100g fasolki szparagowej, przekrojona na połowę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski lub kostkę
- 2 puszki pokrojonych pomidorów (2x400g)
- garść posiekanej kolendry (coriander)
- ryż
Cebulę, imbir, i czosnek rozetrzeć na pastę za pomocą robota kuchennego lub blendera.
Bakłażana pokroić i zasypać solą, zostawić na parę minut i przepłukać pod zimną wodą, w ten sposób pozbędziemy się goryczki.
Rozgrzać odrobinę tłuszczu, dodać pastę cebulowo-imbirową, bakłażana oraz wszystkie przyprawy, przesmażać przez około 5-7 minut.
Całość przełożyć do miski lub na talerz, uzupełnić tłuszcz, dodać kurczaka wraz z całą marynatą, mięso przesmażać przez około 10 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy, przesmażać przez kolejne 4 minuty, po czym dodać bakłażana, fasolkę, paprykę i pomidory z puszki. Całość dusić przez około 15 minut. Dodać świeżą kolendrę, całość delikatnie wymieszać.
Podawać z ryżem.
* Garam masala - to mieszanka kilku przypraw powszechnie stosowana w północnych Indiach; w jej skład wchodzi:
- biały i czarny pieprz
- goździki
- cynamon
- czarne i białe nasiona kminu rzymskiego
- czarne, brązowe i zielone nasiona kardamonu
Klasyk kuchni indyjskiej :) Lubię...
OdpowiedzUsuń