sobota, 31 marca 2012

zupa indyjska



Jest to bardzo lekka i szybka w przygotowaniu zupa.
Dzieki zawartemu w niej imbirowi, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe - świetnie nadaje się na chłodniejsze dni czy w czasie przeziębienia.





Składniki:
  • 8 cebul - szalotek
  • 4 łyżeczki gorczycy (mustard seeds)
  • 10 liści curry 
  • 2 zielone papryczki chilli 
  • 3 cm korzenia imbiru 
  • 2 łyżeczki kurkumy (turmeric) 
  • 4 łyżeczki kminu rzymskiego (cumin) 
  • 6 ziaren czarnego pieprzu 
  • 2 marchewki 
  • 2 cukinie 
  • 200 g fasolki szparagowej (najlepiej zielonej) 
  • 1 duży ziemniak 
  • 200 ml mleczka kokosowego najlepiej light 
  • 1L wywaru z kostki warzywnej 
  • 200 g mrożonego groszku 
  • sól i mielony pieprz - do smaku 
  • sok z połowy cytryny 
  • 1 czerwona papryczka chilli - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Dno garnka natłuszczamy (ja używam Fry Light) a następnie przesmażamy szalotkę, pokrojona w kostkę, po ok 4-5 minutach dodajemy przyprawy: gorczycę, liście curry, chilli, imbir, kurkumę, kmin rzymski i ziarenka pieprzu.
Całość przesmażamy przez ok 2 minuty.

Warzywa (marchew, cukinie,ziemniaka) kroimy w słupki i wraz z fasolka dodajemy do cebuli.
Całość podlewamy mleczkiem kokosowym i wywarem warzywnym.
Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy groszek. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę przykrywamy i dusimy przez ok 15-20 minut.
Ja zazwyczaj trzymam zupę na ogniu - do czasu aż ziemniak zmięknie.

Po zestawieniu garnka z ognia - dodajemy sok z połowy cytryny.

Podając zupę można ja udekorować (posiekaną) czerwoną papryczką chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz