niedziela, 4 marca 2012

Bengali kofta curry z ryżem turmeric



Przepis ten znalazłam w jednym z angielskich czasopism poświęconych zdrowemu i lekkiemu jedzeniu.
Bengali kofta zawiera przyprawy charakterystyczne dla kuchni indyjskiej. Jest średnio ostre.
Czas jego przygotowania to około godziny i 15 minut.



Składniki potrzebne do przyrządzenia ryżu turmeric:
  • olej - ja stosuje fry light
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 goździki (cloves)
  • laska cynamonu
  • odrobina chilii
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej przyprawy turmeric
  • 300g ryżu basmanti (ja stosuje ryz brązowy Uncle Ben’s)
  • 300g liści szpinaku (spinach)
  • 700ml bulionu przyrządzonego z kostki warzywnej
  • sol
  • pieprz
Składniki potrzebne do przyrządzenia curry cofta:
  • 700g wołowiny (ja zastępuje ja piersią z kurczaka)
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (fennel seeds)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka średnio ostrego chilii
  • 500g pasty z pomidorów (passata)
  •  2 łyżeczki gorczycy (mustard seeds)
  •  4 pomidory
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka cukru (lub słodzika)
  • 150g jogurtu naturalnego (najlepiej  odtłuszczonego)
  • kilka liści świeżej mięty - do dekoracji
Piersi kurczaka (lub wołowinę) - zamarynować.
W tym celu mięso kroimy w kostkę, obieramy i ścieramy na tarce korzeń imbiru, dodajemy  tez czosnek (w Anglii w większości hipermarketów można dostać czosnek mrożony - co jest dość wygodne a przy okazji  tańsze).
Następnie dodajemy koper włoski (fennel seeds), cynamon i chilli - całość dobrze mieszamy - najlepiej dłońmi i odstawiamy do lodówki - do momentu aż mięso będzie nam potrzebne.


Ryż, posiekane liście szpinaku i przyprawy podprażamy - najlepiej w woku przez minute lub dwie, całość zalewamy bulionem przygotowanym wcześniej z kostki warzywnej. Zmniejszamy ogień i całość dusimy przez ok 15 min, co jakiś czas mieszając. Trzymamy na małym ogniu do momentu odparowania wody.


W woku rozprowadzamy olej, dodajemy pastę pomidorowa i gorczycę (mustard seeds), pomidory pokrojone w kostkę, curry i cukier (lub słodzik). Całość przesmażamy na małym ogniu przez ok 15 minut.
Następnie dodajemy mięso i całość dusimy jeszcze przez ok 20-25 min. 


Ryż i cofta curry nakładamy na talerz i dekorujemy jogurtem i liśćmi mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz